Център за развитие на личността АзОн

Психологическо консултиране и психотерапия

Свържете се с нас!

  facebook instagram
  beige background
  Терапия за двойки

  „Любовта е инвестиция“

  Съществува нагласата и практиката, че трябва да инвестираме усилия и труд в нашето образование, професия и лично усъвършенстване, а в любовта нещата са някак „магични“, случват се от само себе си, романтично, идва ни „отвътре“ и сякаш „или я има, или я няма“ любовта. Просто срещаш някого и това е късмет, съдба, или пък, ако не се случат нещата – „не ни беше писано да сме заедно“ – доста удобно обяснение, за да се измъкнем от отговорност.

  Любовта не е даденост – какво се крие зад това на пръв поглед клише? Тя е мистична, необяснима и чувствена. Но също истината е, че в реалния живот любовта изисква грижа, инвестиция на време и усилия, влагане и понякога саможертва. Разбира се, това важи за всички човешки взаимоотношения, но най-осезаемо за чувствата между двама души, защото те трябва да развиват истинска и неподправена Интимност.

  В консултирането и терапията на двойки, ние искаме да отворим тази врата към любовта, която понякога ни се изплъзва в ежедневието, в забързания ритъм на живот, в грижите за децата или грижите за всичко останало, без да си даваме сметка, че любовта и чувствата трябва да се подхранват, да бъдат „поливани“, да се научим истински да обичаме партньора си без страх и лъжа. Това може да се случи само, ако първо започнем да опознаваме себе си – да разпознаваме и назоваваме нашите емоции и чувства, а оттам и да започнем на „виждаме“ нашия любим /любима по нов начин.
  Единствено от нас зависи дали след като сме намерили любовта да успеем да я съхраним и опазим, и даже нещо повече – да я развиваме и обогатяваме. Тя е най-голямото ни съкровище. Вникването и анализирането на взаимоотношенията между партньорите е предмет на терапията, предназначена за двойки.

  Както е казал Виктор Франкъл „Щастието не може да се преследва, то трябва да се последва“, а това може да стане само, ако всеки един от нас е склонен да осъзнава уникалността на човека до себе си, зачита неговото неотменимо човешко достойнство и право на избор,чувства, намерения. Преувеличеният стремеж и преследване на някаква цел за щастие или любов по-скоро водят до обезсърчаване, разочарования и в крайна сметка липса на удовлетоворение и празнота. В нашия център съдействаме на нашите клиенти да се отърсят от натрупаните неконструктивни нагласи и стериотипи на мислене и поведение, които често препречват пътя на Любовта.

   

  Автори:

  Десислава Манева
  Мария Вапцарова