Център за развитие на личността АзОн

Психологическо консултиране и психотерапия

Свържете се с нас!

  facebook instagram

  Търсене на съвършенството чрез пластични операции

  Търсене на съвършенството чрез пластични операции

  Започва просто – пробождане тук, уплътняване там, козметични подобрения, направени за индивидуално лично удовлетворение. Но когато козметичните процедури срещат малко удовлетворение и са гориво за още козметични подобрения, може да има скрита психологическа причина, която причинява проблема. Това е състояние, което може да доведе до пристрастяване към пластични операции. Тази хронична психична болест често кара хората да се фокусират изцяло върху външния си вид. И тя не засяга само жени, но и мъже еднакво, и често започва в юношеството. Това е една нездравословна пристрастеност. За човек с телесно дисморфично разстройство (ТДР) щастието е свързано с красотата. Този човек може да е красив за останалите, но въпреки това е нападнат от негативни чувства относно външния си вид. Човекът с ТДР се фокусира върху малки и понякога измислени недостатъци в своя външен вид и ще прекара часове всеки ден да се опитва да ги скрие. Ниско самочувствие, депресия и тревожност са често срещани при ТДР. Също, за да се чувстват по-добре тези хора търсят множество козметични процедури, за да се опитват да „оправят“ техния проблем.

  Според скорошни изследвания 2/3 от пациентите на пластични операции са повтарящи се такива. Но не всеки от тях е пристрастен към пластичните операции. Пристрастените могат да бъдат лесно забелязани. Освен техните безбройни операции, те често са обсебени от конкретна част на тялото на някоя звезда. Например устните на Анджелина Джоли, скулите на Наоми Кембъл, задните части на Дженифър Лопес, които са в топ класациите на най-желани резултати. За пристрастения към пластични операции тези жени са еталон за красота и те ще направят всичко, за да постигнат тези  характеристики.

  Хората, страдащи от ТДР, често имат нереални очаквания за операцията. Човек с ТДР може да си мисли, че след процедурата ще има по-успешни връзки или по-добре платена кариера. Също те не са удовлетворени от техните козметични процедури. Примерно човек може да започне с обикновен лифтинг на лицето. И след това те започват да си мислят за други неща по лицето им, които искат да „подобрят“, примерно повдигане на веждите, импланти в бузите, смяна на формата на лицето, после на брадичката и т.н. Хората с ТДР ще се върнат за още операции в отчаяние да постигнат идеалния образ. Но заради нарушеното себевъзприятие този идеален образ никога не бива постигнат независимо от количеството на процедурите. Това тласка човека в един порочен кръг – нехаресване на нещо във външния вид, коригине на нещото чрез процедура, временно удовлетворение и отново намиране на нещо ново в тялото, което също не е „идеално“ и пак процедура и така нататък. Идентифицирането с идеалния Аз е вредно за психиката. Локализирането на себеоценкта ни вътре в нас самите като личности, а не да сме заключени само във външното, е неизменна част от това да бъдем наистина щастливи и доволни от себе си. Защото понякога в похода към съвършенството някои завършват със загрозяване на тяхната естествена красота и забравят, че преди всичко те са уникални личности, а не красиво опакован продукт, който трябва да е вечно млад и красив. Невъзможна битка в свят, в който стареенето е част от живота и единствено човек любувайки се на всяка една възраст от живота си и намирайки дълбокия смисъл в съществуването си е превенция от натрапчиви, ограбващи щастието мисли.

  Автори:

  Мария Вапцарова

  Десислава Манева


  Използвана литература:

  Higuera V. C. (2006). Plasticsurgery addiction a body image problem with our society. Yahoo! Website. Published August 18, 2006. http://voices.yahoo.com/plastic-surgery-addiction-body-image-problem-within-64753.html.

  Jones, D.C. (2004). Body image among adolescent girls and boys: A longitudinal study. Developmental Psychology, 40, 823-835. doi:10.1037/0012- 1649.40.5.823

  Mayo Clinic Staff (2016). Body dysmorphic disorder. Mayo Clinic Website. Retrieved August 11, 2018from http://www.mayoclinic.com/health/body-dysmorphicdisorder/DS00559.

  Stresing, D. (2018). When cosmetic surgery becomes an addiction. Everyday Health Website. Retrieved August 18, 2018 from https://www.everydayhealth.com/addiction/recognizing-cosmetic-surgery-addiction.aspx.

  Surgery Addiction Website (2010). Plastic surgery addiction: Dangers and risks. Plastic Surgery AddictionWebsite. Published April 1, 2010. http://plasticsurgeryaddiction.net/the-dangers-of-having-a-plastic-surgery-addiction.