Център за развитие на личността АзОн

Психологическо консултиране и психотерапия

Свържете се с нас!

  facebook instagram

  Нездравословни навици

  Когато козметичните процедури срещат малко удовлетворение и са гориво за още козметични подобрения, може да има скрита психологическа причина, която причинява проблема. Това е състояние, което може да доведе до пристрастяване към пластични операции. Тази хронична психична болест често кара хората да се фокусират изцяло върху външния си вид.

  Отличният външен вид на новото време е трудно постижим и изисква влагане на време, труд, постоянство и финанси и, разбира се, генетични данни. Хората, неотговарящи на съвременните критерии за добър външен вид, често се чувстват постиснати и отхвърлени.

  Търсенето на съвършено здраве може да доведе до болест, като една от тях е орторексията. Орторексията е патологична натрапливост за"правилно" хранене, която се характеризира с рестриктивна диета, ритуални модели на ядене и безкомпромисно избягване на храни, които се смятат за нездравословни или нечисти.

  Мускулната дисморфия е форма на обсесивно-компулсивно разстройство, което по-конкретно се категоризира като телесно дисморфично разстройство. Накратко може да се каже, че мускулната дисморфия е състояние, в което даден мъж смята тялото си за недостатъчно релефно или мускулесто.